12 oktober 2017
Robin van der Reijnst
Growth hacking, een term die je laatste tijd steeds vaker hoort, maar wat is het precies? Is het de toekomst van marketing? Is het een buzzword? Is het een mindset? Of is het een nieuwe weg naar exponentiële groei? Laten we bij het begin beginnen.
De term growth hacking is in 2010 in het leven geroepen door Sean Ellis (VP Marketing Dropbox/Eventbrite) en is ontstaan vanuit de wereld van de startups. In tegenstelling tot grote bedrijven hebben startups vaak weinig tot niets te besteden. Hierdoor worden marketeers gedwongen om creatiever en allrounder te zijn; development, social media, website optimalisatie, klantenservice, productdesign etc. Sean Ellis werkte bij zo’n startup… Dropbox! Hij vond zichzelf namelijk geen marketeer maar een “Growth Hacker”.
De beste manier om de term growth hacker te begrijpen begint bij het uitleggen van de term ‘hacker’. Bij het hacken gaat het om het behalen van bepaalde doelen, op niet reguliere of voorgeschreven manieren. En dat is precies wat een growth hacker ook doet: zorgen dat een onderneming exponentieel groeit door het uitvoeren van snelle experimenten. Hoe? Dat lees je hieronder in deze blog.
Als allround growth hacker dien je over een zeer krachtige skill-set te beschikken. Normaliter zijn growth hackers gespecialiseerd in 2 of 3 vaardigheden (bijvoorbeeld conversie optimalisatie, development of search engine advertising). Maar belangrijk is dat ze wel uitgebreide kennis hebben van alle onderstaande marketingactiviteiten, want 20% van alle kennis levert 80% van de output op.
Growth hacking is een manier van denken, maar ook een manier van aanpakken. Het is zowel een strategie als een missie en een visie. Naast de skillset heeft een growth hacker uitgebreide kennis van marketing, is creatief, heeft uitgebreide technische vaardigheden, kan gedrag beïnvloeden d.m.v. psychologische beïnvloedingsprincipes en weet aannames te testen. Een slimme combinatie welke inzetbaar is voor ieder type bedrijf.
Marketing gaat altijd over het aanspreken van bestaande en potentiële klanten op hun actuele informatiebehoeften binnen de volledige klantreis. Bij growth hacking gaat het daarbij vooral om een juiste mindset. Een mindset bestaande uit een iteratief proces van experimenteren, evalueren, reflecteren & optimaliseren. En dat in een snel tempo. Is het meetbaar? Dan kun je het optimaliseren!
Alleen je klanten binnenhalen met AdWords of optimale SEO is dus al niet meer voldoende. Daar begint het pas. Het gaat erom dat je klanten enthousiast worden en dat je hen inpalmt met je product of dienst. Speel in op hun wisselende behoeftes en zorg ervoor dat ze ambassadeur worden van jouw merk.
Structuur en een goede strategie zijn extreem belangrijk voor een succesvolle groei. Growth hackers zijn dol op creatieve tegendraadse acties en werken vrijwel altijd met de onderstaande pirate metrics (de ‘AARRR funnel’) van Dave Mcclure: Acquisition, Activation, Retention, Referral & Revenue
Gebruik deze funnel als houvast binnen al je marketingactiviteiten. Je wilt weten waar potentiële gebruikers afvallen. Daarna begin het onderstaande optimalisatie proces.
Wikipedia omschrijft growth hacking dan ook als: “een proces van snel op elkaar volgende experimenten die een scala van marketingkanalen gebruikt om de meest effectieve manier te vinden om bedrijven te laten groeien.” Door nieuwe ideeën direct te testen en daarmee te experimenteren, creëer je een ideale doelgerichte strategie. Test altijd je aannames!
“You can’t manage what you can’t measure” – Peter Drucker
Stilstand is achteruitgang. Verkrijg inzichten en handel niet alleen vanuit een eigen overtuiging. Wees niet bang om te experimenteren en ga gelijk testen. Wil je een webshop beginnen? Begin dan klein. Lanceer direct een basic webshop, vraag kopers naar hun mening over het product en blijf alles meten. Blijf optimaliseren en blijf altijd kritisch naar jezelf en je product of dienst.
Online marketing verandert altijd en marketeers moeten daarin mee. Growth hacking is een uitgebreide vorm van online marketing. Het is een nieuwe periode waarin de scheidingslijnen tussen data, creativiteit, development en marketing zijn verdwenen. Een periode waarin aannames dooddoeners zijn. Een periode van kleine experimenten en het continue testen van lopende campagnes.
“Sustainable growth comes from understanding your best customers and how to find and acquire more of them” – Sean Ellis
Hotmail Hotmail wist in zijn startup fase slechts enkele honderden gebruikers te bereiken. Totdat een investeerder onderaan de mail een footer toevoegde met “PS: I love you, get your free email at Hotmail.” Dit verspreidde zich als een olievlek onder de gebruikers, iedere gebruiker maakte plotseling reclame voor de email service. Het gevolg; exponentiële groei.
Airbnb Een andere bekende growthhacking-truc komt van Airbnb. Een geautomatiseerd systeem postte dagelijks alle huizen van Airbnb op een ander bekend platform; Craigslist. Door deze geplaatste posts met een link naar Airbnb te voorzien, kon de website meeliften op de enorme hoeveelheid gebruikers van Craigslist.
Dropbox Een meer recenter voorbeeld is het referralprogramma van Dropbox. Ze kwamen erachter dat ze met reguliere reclame te veel kosten maakten en hiermee te weinig mensen bereikten. Dropbox maakte het daarom extreem eenvoudig om een link te delen met vrienden, wanneer die vrienden ook gebruik gingen maken de service kon er 1GB aan opslag worden verkregen. De kosten hiervoor lagen (en liggen) vele malen lager dan de bestaande advertentie kanalen.
Bovenstaande bedrijven hebben optimaal gebruik gemaakt van OPN’s (other people’s networks). En hebben andere personen of bedrijven slim ingezet om hun bedrijf te laten groeien. Ook werden deze slimme strategieën opgezet door online marketeers met diverse vaardigheden zoals programmeren, creatieve marketing en door snel te experimenteren en a/b-testen in te zetten, creëren ze een kunstmatige viraliteit.
Ben je na deze blog wat wijzer geworden over growth hacking? Dan zijn we benieuwd welke experimenten jij nu in gedachten hebt voor jouw organisatie. Probeer bij iedere stap erachter te komen wat mensen van je website, product of service vinden. Blijf alle stappen evalueren. Zo hack je jouw weg richting groei!
Nieuwsgierig hoe wij growth hacking inzetten voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op!