fbpx
Home Blogs Vertel je verhaal met video

Vertel je verhaal met video

4 januari 2018

Als tekstschrijver schrijf ik al jaren verhalen over merken en bedrijven. Zoiets met video overbrengen? Buiten bereik, dacht ik. Getriggerd door de online videorevolutie begon ik toch met een opleiding camerajournalistiek. Hoog tijd voor een blog over de voordelen van online video!

Eerst even wat feiten en onderzoeksgegevens over online video. Iedereen weet dat Facebook het belangrijkste sociale netwerk is van onze planeet, maar op plek twee staat inmiddels Youtube. Volgens Nielsen-onderzoek verwacht 64% van de marketeers dat video het dominante middel wordt in de marketingstrategie. Op zich niet verrassend als je in ogenschouw neemt dat in 2017 bijna 70% van al het internetverkeer bestaat uit video. Maar niet alleen het aanbod neemt toe, ook de gebruiker waardeert online video:

Econsultancy estimates videos in universal search results have a 41% higher clickthrough rate than plain texigher click-through rate than plain-text results.

Tot slot nog een waardevol argument om ermee aan de slag te gaan: Google hecht veel waarde aan video, dus websites met online video scoren qua SEO beter dan hun concurrenten.

De kracht van video

Online video scoort, zoveel is duidelijk. In zijn algemeenheid is het middel geknipt voor verhalen. Gewapend met je videocamera, een creatief script, goede hoofdrolspelers, passende muziek en een flitsende montage kun je een wereld oproepen die je in schriftelijke communicatie vaak niet kunt bewerkstelligen. Maar wat wil je ermee bereiken? Hoe ga je video inzetten om je communicatiedoelstellingen te bereiken? Hieronder drie voordelen.

1. Impact

Stel je eens voor: om negen uur ’s ochtends krijgt iedereen van je bedrijf – waar dan ook in de organisatie – dezelfde videoboodschap van de CEO of directeur. Hij vertelt daarin dat er een fusie komt, dat er geen ontslagen zullen vallen en dat er veel nieuwe kansen ontstaan voor de medewerkers in de fusieorganisatie. Het filmpje vertelt een kort en krachtig verhaal, is goed gemonteerd en de spreker is inspirerend. Zo’n clip zal kennis vergroten, het draagvlak mobiliseren en logischerwijs ook vragen oproepen. Maar in elk geval niet onopgemerkt voorbijgaan.

2. Emotie

Bewegend beeld (video, animatie of een gemengde vorm) kan je doelgroep raken in het hart. Het Youtube-kanaal van Greenpeace is een goed voorbeeld van hoe je met korte video’s onderwerpen uitlegt die je doelgroep aanspreken. Muziek, fascinerende beelden en echte miniverhaaltjes. Bijvoorbeeld over massale bijensterfte door landbouwgif; je voelt bijna letterlijk het verdriet van de imker. De kijkersreacties onder de video’s maken duidelijk dat de kijker zich aangesproken voelt en de zorgen deelt.

3. Informatie

Iedereen leest wel eens een review of een gebruiksaanwijzing. Beide blinken meestal niet uit in overtuigingskracht. De review is zonder het product-in-actie maar een doods document, een uitleg op papier van een complexe handeling is vaak ook taaie kost. Video is voor beide onderwerpen ideaal. Een review over een nieuwe telefoon waarbij een man met de telefoon in zijn hand uitlegt wat hij ervan vindt. Het verhaal komt direct tot leven. Of een tutorial over een nieuw softwarepakket, waarbij iemand handig alle knoppen en mogelijkheden uit de doeken doet. Geen papieren gebruiksaanwijzing die dat kan nadoen met dezelfde impact. Coolblue heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als het gaat om reviews en tutorials. Let ook op de speelse dialoog die zich onder die video’s ontvouwd

Nog eentje dan: Google heeft een kanaal met allemaal video’s hoe je als mkb-ondernemer kan profiteren van alle online mogelijkheden. Hoe start je bijvoorbeeld met een online shop? Wat is eigenlijk online branding? Via uitgebreide video’s krijg je veel praktische informatie aangereikt.

Boodschap!

Vanzelfsprekend is het verstandig als je je bedrijfsvideo’s onderdeel maakt van je contentstrategie. Dus net zoals voor je bedrijfsmagazine of Twitter-account stel je vast wat je wil bereiken en welke boodschappen centraal staan in je online videostrategie. Veel organisaties twijfelen momenteel of ze het videopad op moeten gaan. Het is een vergelijkbare situatie als een paar jaar geleden met social media. Inmiddels is er geen leven meer voorstelbaar zonder Facebook- of LinkedIn-pagina. Gezien de explosieve stijging van videoconsumptie en de betaalbaarheid van het middel lijkt dit het moment om ermee aan de slag te gaan.