fbpx
Home Blogs SEO teksten schrijven: 8 praktische tips

SEO teksten schrijven: 8 praktische tips

18 juni 2020

Zoekmachineoptimalisatie (SEO): welk bedrijf is daar nu niet mee bezig?  Door de webpagina’s van je zakelijke site te optimaliseren, maak je ze beter vindbaar via zoekmachines. Je vergroot je het bereik en daarmee je naamsbekendheid en websiteverkeer. Zo kunnen dus meer mensen jouw pagina via zoekmachines zoals Google vinden. Behoorlijk de moeite waard dus. Maar hoe pak je dat nou aan, SEO teksten schrijven? In deze blog geef ik je daar 8 tips voor.

1. Focus op 1 of 2 longtail zoekwoorden

Belangrijk wanneer je begint aan je SEO tekst is te bepalen op welke zoekwoorden je gevonden wil worden. Denk hier dus eerst goed over na en trek wat tijd uit om hier onderzoek naar te doen. En don’t overdo it! Het optimaliseren van SEO teksten gaat al lang niet meer om het opnemen van zoveel mogelijk zoekwoorden in de tekst. Hierdoor loop je gevaar dat je juist lager scoort, omdat zoekmachines dit detecteren en als ‘keyword stuffing’ beschouwen.

Daarnaast zal het volstoppen van je tekst met keywords ook zorgen voor een minder prettige leeservaring voor de bezoeker. Aangezien dit tegenwoordig ook een van de ranking factoren is die zoekmachines hoog in het vaandel hebben staan, is dit niet wat je wil. Schrijf je tekst op een manier die natuurlijk aanvoelt en makkelijk leest.

Concentreer je dus het liefst op een of twee longtail zoekwoorden per pagina die aansluiten bij de vragen van de doelgroep. Daarmee kun je de focus behouden op die termen en kun je deze op een natuurlijke manier verwerken in de tekst. Het werken met long tail zoekwoorden heeft als voordeel dat je kunt optimaliseren op zeer specifieke en relevante zoekopdrachten met een lager concurrentieniveau.

Met long tail zoektermen zijn gebruikers vaak op zoek naar antwoorden op hele specifieke vragen die je bijvoorbeeld met een blogpost heel gericht kunt beantwoorden. Je kunt je voorstellen dat het optimaliseren voor ‘SEO teksten schrijven’ specifieker is dan het zoekwoord ‘SEO tips’. Hierdoor ben je dus ook relevant voor de bezoekers en creëer je kwalitatief verkeer naar je website.

2. Het proces van SEO teksten schrijven

Wanneer je een onderwerp hebt gekozen en daarvoor bepaalde long tail zoekwoorden hebt geselecteerd, is het tijd om daadwerkelijk te gaan schrijven. Ik adviseer je om SEO teksten te schrijven in 3 stappen:

Stap 1: Voorbereiding 

  • Voor wie schrijf je je blogpost?
  • Welk probleem wil je oplossen met je tekst voor deze doelgroep?
  • Wat moet de volgorde zijn van je SEO tekst? Wat is de structuur?

Het is goed om hier op voorhand over na te denken, want het doel en je doelgroep hebben invloed op de manier waarop je de tekst schrijft. Is het bijvoorbeeld een formele tekst waarin je de gebruikers aanspreekt met ‘u’? Of juist informeel waarbij ‘je’ beter op zijn plaats is? Dit kan enorm veel schelen wat betreft de woordkeuze en het taalgebruik.

Ook de structuur van de tekst is belangrijk om over na te denken. Hoe ga je de tekst opdelen? Hoe zorg je ervoor dat je de aandacht van je lezer vasthoudt, ook al schrijf je een lang artikel?

Stap 2: Schrijven van de SEO tekst 

Nu je de structuur hebt bepaald, is het tijd om echt te gaan schrijven. Begin met een inleiding met daarin waar de tekst over gaat en op welke vragen je antwoord geeft.

Daarnaast is het voor nu vooral belangrijk om de structuur die je van tevoren hebt bepaald aan te houden en niet te veel te letten op de spelling en zinsopbouw. Dit kun je later altijd nog aanpassen.

Een aantal praktische tips wanneer je aan de slag gaat met SEO teksten schrijven:

  • Maak gebruik van witregels en zorg voor een overzichtelijke tekst.
  • Zorg voor onderbrekingen van de tekst door gebruik te maken van afbeeldingen en opsommingen.
  • Neem af en toe een pauze. Hierdoor geef je je creativiteit weer een boost.
  • Lees veel! Dit zal je helpen bij het ontwikkelen van je schrijfstijl.

Stap 3: Redigeren van je tekst 

Wanneer je de tekst op papier hebt staan, kun je beginnen met het redigeren van je tekst. Begin met het volledig hardop voorlezen van de tekst aan jezelf. Hierdoor merk je of de zinsopbouw correct is en hoe de leesbaarheid van de tekst is.

Daarna kun je kritisch gaan kijken naar de grammatica en spelling, en deze waar nodig aanpassen of verbeteren.

Wanneer je de tekst helemaal doorgelezen en gecheckt hebt op grammatica en spelling, kun je de tekst nog eens globaal doorkijken en daarbij vooral letten op de structuur en opbouw van de tekst. Is het logisch geschreven en volgen de paragrafen elkaar goed op?

Als laatste kun je feedback vragen aan verschillende mensen. Zorg dat ze kritisch naar de tekst kijken. Zo krijg je vaak waardevolle feedback vanuit meerdere invalshoeken.

De tekst helemaal gecheckt en je bent tevreden? Dan kun je gaan kijken naar de optimalisatie voor zoekmachines. Hieronder een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Meta titel

Het opnemen van de zoekwoorden in de meta titel is belangrijk en ook direct een van de eerste zaken die gebruikers zien in de zoekresultaten wanneer ze zoeken naar bijvoorbeeld ‘SEO teksten schrijven’. Hiermee laat je direct zien dat het resultaat relevant is en aansluit bij het zoekwoord.

De meta titel mag in totaal bestaan uit 60 tekens en wanneer je dit overschrijdt, snijdt Google een stuk van de titel af in de zoekresultaten. Wanneer je dus een lange titel hebt voor een blog, probeer dan de zoektermen in het eerste deel van je meta titel te zetten. Dan zal het relevante gedeelte niet afgesneden worden. Hieronder het voorbeeld van deze blog, waarbij de optimalisatie is gedaan op ‘SEO teksten schrijven’.

Meta description

De metabeschrijving geeft gebruikers informatie over de inhoud van je webpagina/ blog wanneer ze zoeken naar bepaalde termen op zoekmachines. Probeer hier dus zo duidelijk mogelijk aan te geven waar de pagina over gaat en wat de bezoekers gaat vinden wanneer ze op de link klikken. Hoe aantrekkelijker de tekst, hoe beter. De metabeschrijving mag maximaal 300 tekens bevatten, anders snijdt Google een stuk van de beschrijving af.

Probeer de zoekterm wel te vermelden in de metabeschrijving. De term zal dan ook vetgedrukt weergegeven worden. De metabeschrijving zelf is niet direct een ranking factor voor Google, maar dit kan wel invloed hebben op je click-through-rate. En een hogere CTR kan wel positieve invloed hebben op een paginaranking.

Headers & body

Het is belangrijk om je zoektermen terug te laten komen in je headers en ook in je bodytekst. Hierbij is het, zoals ik eerder aangaf, van belang dat dit op een natuurlijk wijze gebeurt. Ga dus niet de hele tekst en headers volstoppen met de zoekwoorden om ze maar zoveel mogelijk op te nemen.

Waar het voornamelijk om draait is relevantie en het beantwoorden van de vraag die de bezoeker heeft gesteld om uiteindelijk bij je tekst te komen. Deze tekst moet die vraag duidelijk en helder beantwoorden. Hierdoor optimaliseer je van nature op de juiste zoekwoorden en schrijf je op een natuurlijke manier een tekst. Met uiteindelijk hoogwaardige kwalitatieve bezoekers als resultaat.

URL

De zoekmachines kijken ook specifiek naar de URL die je gebruikt om erachter te komen waar je pagina over gaat. Het is ook een van de eerste dingen die zoekmachines crawlen. Zorg er dus voor dat je ook nadenkt over de URL van de pagina en hierin de zoekwoorden opneemt waar je op wilt optimaliseren.

4. Mobielvriendelijk maken pagina’s

De meeste zoekopdrachten worden uitgevoerd via de telefoon en niet meer via de computer. Zorg ervoor dat je blogpagina’s mobiel vriendelijk zijn. Google geeft namelijk de voorkeur aan mobielvriendelijke resultaten wanneer er gezocht wordt via een mobiel.

Dit doe je door een responsive design te gebruiken, zodat de website zich automatisch aanpast aan het formaat van het scherm.

Kijk daarnaast altijd of er geen fouten voorkomen op mobiele bruikbaarheid en naar de snelheid van je pagina’s op smartphones. Voor mobiele bruikbaarheid heeft Google zelf een handige tool en ook de snelheid kun je testen.

5. Optimaliseer je afbeeldingen door alt tekst

Door het toevoegen van afbeeldingen kun je de inhoud van de tekst goed toelichten en ondersteunen. Zoekmachines kunnen alleen geen afbeeldingen lezen zoals mensen dat kunnen. In plaats daarvan kijken ze naar afbeeldingen teksten (alt tekst). Een alt tekst is een attribuut dat je toevoegt aan de html van een afbeelding.

Wanneer je afbeeldingen gaat toevoegen aan je blog, kun je dus gebruik maken van deze alt tekst om het voor zoekmachines begrijpelijk te maken waar de afbeelding over gaat. Dit helpt bij de ranking van de afbeeldingenresultatenpagina op bijvoorbeeld Google.

Daarnaast zorgt een alt tekst voor een betere gebruikerservaring wanneer de foto niet geladen of weergegeven kan worden zal de alt tekst weergegeven worden én kan het helpen voor mensen met een slecht zicht die gebruik maken van een schermlezer.

Wanneer ik het voorbeeld hieronder zou pakken, zou de complete afbeeldingstag er als volgt uit kunnen zien:

<img class=”blog-image” src=”afbeelding.jpg” alt=”SEO teksten schrijven voorbeeld alt tekst” title=”alt tekst voorbeeld”>

Wanneer je dus een alt tekst toevoegt aan een afbeelding kan het zijn dat de alt tekst van ‘afbeelding2895’ naar iets beschrijvends zoals ‘SEO teksten schrijven voorbeeld alt tekst’ gaat.

6. Maak gebruik van interne links

Door het gebruikmaken van interne links van pagina’s op je website houd je gebruikers langer op je website doordat gebruikers bijvoorbeeld van de ene blogpost naar de andere blogpost gelinkt worden.

Interne links helpen ook mee wat betreft de ranking in zoekmachines. Door interne links geef je de structuur aan van je website. Probeer daarbij niet te linken naar bijvoorbeeld de homepage of de contactpagina, maar juist naar de diepere onderliggende pagina’s.

seo schrijven

8. Update je eerder geschreven SEO teksten

Als laatste tip wil ik meegeven dat het belangrijk is om ook oudere blogposts zo nu en dan een update te geven. Bestaande blogs kunnen nog altijd relevant zijn, maar verouderde inhoud bevatten.

Door het updaten blijft ook deze content up-to-date en hoef je niet steeds over hetzelfde onderwerp een nieuwe blog te schrijven. Daarnaast kun je gebruikmaken van de opgebouwde autoriteit van die pagina.

Wanneer je oudere blogposts hebt die helemaal niet meer relevant zijn, is het beter om deze volledig te verwijderen.

Conclusie SEO teksten schrijven

Ik hoop je hiermee een handige leidraad te geven wanneer je aan de slag gaat met SEO teksten schrijven. Bedenk daarbij wel dat SEO geen supersnelle winst oplevert; het is een lange termijnstrategie. Daarbij is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op SEO gebied, want dit verandert continu.

Kun je verder nog hulp gebruiken bij het schrijven van SEO teksten? Onze SEO copywriters helpen je graag vooruit!