fbpx
Home Blogs De jacht naar de juiste online marketeer

De jacht naar de juiste online marketeer

21 januari 2020

We beginnen het jaar 2020 met talloze nieuwe online marketing vacatures en nieuwe opdrachten voor recruiters binnen online marketingland. Juist in deze periode wordt het grote tekort aan ervaren online marketeers nog zichtbaarder. Iedereen vecht om het schaap met de 5 poten waardoor dit geen eenvoudige battle is.

Uitdagingen anno 2020

De balans op het gebied van online marketing is in de arbeidsmarkt extreem verstoord. Met welke uitdagingen hebben we te maken?

Online Marketeer word je in de praktijk

Een online marketeer word je niet tijdens je studie, dat word je door ervaring op te doen in de praktijk. Door het behalen van successen maar ook door het maken van fouten. Het vertalen van een bedrijfsspecifieke uitdaging naar een passende online marketingstrategie is altijd maatwerk en vraagt inzicht.

online marketeer

Minimale waarde van starters

De enorme hoeveelheid openstaande vacatures zorgt voor een grote stroom nieuwe online marketeers. Er is een overload aan starters beschikbaar in de markt en de waarde van deze personen is op korte termijn minimaal. Want, niet alle organisaties hebben de ruimte en mogelijkheid om een junior intern op te leiden. Organisaties zijn vaak dus juist op zoek naar ervaren online marketeers die meteen aan de slag kunnen. Die direct kunnen zorgen voor resultaat op commercieel gebied.

Wat heb je als organisatie eigenlijk nodig?

Het is voor (snel)groeiende bedrijven binnen dit relatief nieuwe vakgebied niet altijd mogelijk te bepalen welke vaardigheden en certificeringen deze nieuwe kracht nodig heeft. Online marketing is een relatief jong vakgebied en is dermate complex en verandert zo snel dat het erg lastig kan zijn om te bepalen wat de volgende stappen moeten zijn.

Fulltime vs. parttime

Voor veel bedrijven geldt dat de werkzaamheden op het gebied van online marketing vragen om een parttime aanstelling. Echter is dit niet waar online marketeers naar op zoek zijn; wetende dat ze nog aan het begin van hun carrière staan willen ze vaak minimaal 36 uur tot 40 uur per week werken. Het is niet onmogelijk om een parttimer te vinden, maar de vraag is of je hiermee de juiste persoon hebt gevonden.

Ontwikkeling 2.0

De ontwikkelbehoefte van een online marketeer is tomeloos groot. De snelheid van het vak is vaak een belangrijke aanleiding. De ontwikkelingen binnen online marketing gaan zo snel dat het haast onmogelijk is om alle ontwikkelingen van alle specialismes bij te houden. Plus, de nieuwe generatie online marketeers heeft een extreme ontwikkeldrift. Deze generatie wil veel en ze willen dat snel. Misschien zelfs wel te veel te snel.

Wanneer je als enige binnen een organisatie verantwoordelijk bent voor de online marketing kan er nauwelijks aan deze ontwikkelbehoefte worden voldaan. Je bent in een dergelijke positie afhankelijk van externen; bureaus waar je mee samenwerkt, of de talloze blogs die alle ontwikkelingen dagelijks bijhouden.

Nieuwe concurrenten

Het grote tekort aan ervaren online marketeers heeft gezorgd voor nieuwe concurrenten;

  • Bureaus: Wetende wat de uitdagingen in het vak zijn kiezen online marketeers steeds vaker om aan de slag te gaan bij agency’s. Binnen deze agency’s spelen kennisontwikkeling en kennisuitwisseling een prominente rol in de dagelijkse bedrijfsvoering. Je collega’s zijn gelijkgestemden en deze personen dragen allemaal bij aan jouw ontwikkeling. Het is dan ook haast onmogelijk om als organisatie te concurreren met deze agency’s.
  • Freelancers: Dat er veel geld verdiend kan worden in de huidige online marketingwereld is duidelijk. Organisaties met openstaande vacatures zijn bereid om meer te betalen voor de juiste personen. Dé aanleiding voor vele ervaren online marketeers om de zelfstandigheid op te zoeken en als freelancer aan de slag te gaan.

Behouden

Als je dan een geschikte en ervaren online marketeer gevonden hebt, komt misschien wel de grootste uitdaging: hoe kun je deze persoon vervolgens behouden? Kenmerkend voor deze generatie is dat ze met regelmaat jobhoppen. Een online marketeer die langer dan 3 jaar in dienst is bij een organisatie is dan ook erg zeldzaam.

Nieuwe uitdaging vraagt om andere oplossing

Oké, dat het moeilijk is de juiste persoon te definiëren, te vinden en te behouden is wel duidelijk. Reden genoeg om na te denken over alternatieve oplossingen voor dit tekort. Een mogelijkheid is het extern beleggen (outsourcing) van deze werkzaamheden bij een agency. Echter is het outsourcen van werkzaamheden niet altijd de beste strategie voor een organisatie doordat dit geen duurzame oplossing is. Door het uit te besteden, zal deze kennis geen onderdeel worden van de eigen organisatie. Daarbij is het essentieel dat de online marketeer met deze kennis onderdeel is van de organisatie door daadwerkelijk fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Het antwoord op deze uitdaging geven we met Online Marketeers door het insourcen van online marketeers. Insourcen betekent het intern laten uitvoeren van online marketing door een gedetacheerde online marketeer. Mijn collega Tijs gaf in zijn blog al eerder 7 voordelen van deze flexibele inzet van online marketeers:

  1. Altijd talent in huis
  2. De motivatie en het digitale DNA van je organisatie vergroten
  3. Je concurrent voorblijven
  4. Inspelen op drukke of rustige tijden
  5. De juiste kennis op het juiste moment
  6. Altijd weten of het beter kan
  7. Je investering meer op laten leveren

De juiste online marketeer voor jouw organisatie?

Ben jij op zoek naar een online marketeer en heb je moeite met het bepalen van de benodigde skillset of kan je de juiste persoon niet vinden? Wil je een duurzame oplossing voor de inzet van online marketing binnen jouw organisatie?

Wij helpen je! Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.