fbpx
Home Blogs Chatbots veroveren online wereld

Chatbots veroveren online wereld

4 januari 2018

Foto van Dennis

Dennis Paauw

Nét even iemand over de streep trekken om een product te kopen. Een bezorgde reiziger geruststellen over zijn reisverzekering, buiten kantoortijden om. Steeds vaker zetten bedrijven een virtuele assistent of chatbots in. Bijvoorbeeld via hun website, Facebook Messenger of WhatsApp. Hoe fijn is het om met een computer te praten? Wanneer waarderen we dit en wanneer juist niet? Nieuwe vormen van klantcontact brengen ons interessante inzichten. Van een totaal andere merkbeleving tot keiharde conversie. Dit zijn de trends!

Bewegen richting de klant

Als bedrijf ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar de paden die je klanten belopen. Welke vragen komen ze onderweg tegen? En vooral: hoe verbeteren we onze producten en dienstverlening met die informatie? Dit zijn vragen waar je eenvoudiger antwoord op krijgt met deze nieuwe vormen van (geautomatiseerd) klantcontact. Dat komt doordat je het aantal touchpoints met je klant vergroot én tegelijkertijd de drempel tot contact verlaagt. Zo vergroot je de kans op contact al in de oriënterende fase van de klant. Een transformatie van de customer journey (klantreis).

Voor ieder wat wils

Bij de communicatie tussen mensen en dienstverlenende chatbots of apps draait het vooral om gemak, personalisatie en ondersteuning van beslissingsprocessen (Marketingfacts, 2015). Dat kun je natuurlijk vormgegeven op verschillende manieren. Voor elke type bedrijf en organisatie is er wel een vorm die werkt.

1. Chatbots op websites

Automatische gesprekspartners op websites (chatbots) helpen klanten met het vinden van informatie, het maken van keuzes in het aankoopproces en maken het een stuk eenvoudiger om het te melden als er iets niet naar wens verloopt. Bovendien bedienen ze ook een nieuwe doelgroep: klanten die niet kunnen (of willen) bellen of mailen. Of vragen hebben op ongebruikelijke tijdstippen, zoals midden in de nacht. Chatbot  Billie van bol.com is hier een goed voorbeeld van.

2. De app-assistent

Daarnaast zijn er ook steeds meer apps, waarmee je via de chatfunctie van alles kunt regelen. Neem  WeChat uit China, dat een miljard omzet per jaar draait sinds de oprichting in 2011. Ook  WeChat is gebaseerd op dialoog: gebruikers regelen hun zaken via tekst- of voiceberichten. Wat is het verschil met bijvoorbeeld WhatsApp?  WeChat is gekoppeld aan meerdere andere applicaties, waardoor er zelfs eten of taxi’s mee besteld kunnen worden en het inmiddels zelfs dienst doet als ware spaarbank, dankzij de aantrekkelijke rentetarieven.

In Nederland investeren óók steeds meer bedrijven in de ontwikkeling van dit soort apps. Bij KLM kun je al via een chatfunctie inchecken voor je vlucht via Facebook Messenger. En ook Eneco heeft daar een eigen chatbot. Daardoor weten klanten op elk gewenst moment wat ze moeten betalen of terugkrijgen. Maar écht geavanceerde app assistants kennen we nog niet. Hoe handig zou het zijn als we aan de chatbot van Albert Heijn kunnen vragen om alvast onze boodschappen klaar te leggen of de chatbot van onze kapper kunnen vragen om een afspraak in te plannen? Of beter nog: dat er één overkoepelende chatbot is die dit allemáál voor ons kan doen?

3. WhatsApp’en met klanten

Het kan ook anders. Bedrijven als Suitsupply en Michael Kors onderhouden persoonlijk contact met klanten via WhatsApp. Bezoek je de winkel en laat je je telefoonnummer achter, dan krijg je een persoonlijk berichtje als er nieuwe producten binnenkomen die aansluiten op jouw wensen of smaak. Zo stuurt medewerker Nina je een foto van een blauwe jurk uit de nieuwe collectie die zojuist is binnengekomen, en waar jij naar op zoek bent voor een bruiloft. En vraagt ze of ze hem alvast voor je apart kan leggen, zodat je hem op koopavond gegarandeerd kunt passen.

De kracht van deze extra service zit hem, in tegenstelling tot de geautomatiseerde apps en bots, juist in het persoonlijke aspect. De ‘echte’ fysieke medewerker die je ontmoet in de winkel en daarna adviseert op WhatsApp. Zonder opdringerig te zijn en die écht meedenkt met wat je als klant zoekt. Dat doet iets met je merkbeleving. Je bouwt er geloofwaardige klantrelaties mee op, voor de lange termijn. De overeenkomst met de chatbot is natuurlijk wel de dialoog: het gesprek aangaan met klanten en onderzoeken wat ze willen.

Automatisch vs. menselijk

Maar wat is nou beter? En wanneer zijn geautomatiseerde bots zo goed dat ze geen fouten meer maken en elke vraag naar tevredenheid kunnen beantwoorden? Technisch gezien zijn we aardig op weg, maar kunnen automatische chatbots nog lang niet elke vraag aan en komen ze ook zeker niet altijd persoonlijk of menselijk over. Wel kunnen ze  critical  pain points in de customer journey opvangen. Door nieuwe contactmomenten aan te bieden en oplossingen aan te bieden. Maar ook door mee te denken met de klant en aankoop- of beslisprocessen te versnellen.

Voordeel van geautomatiseerde chatbots en apps is daarnaast dat alle vragen en input systematisch opgeslagen en verwerkt kunnen worden. Dat ze snel van elke interactie leren. En dat het een stuk minder personeelsuren kost om klanten te helpen. Waar traditioneel één medewerker nodig is om de vraag van één klant te beantwoorden, kan een computer ontzettend veel klanten tegelijk tot dienst zijn. Dit resulteert in een goedkopere, veel snellere en efficiëntere dienstverlening.

Toch heeft persoonlijk, menselijke contact ook een belangrijk voordeel. Klanten die een ‘unieke’ behandeling ervaren. Iemand die moeite voor ze doet. De psychologische effecten daarvan hebben een positief effect op het aankoopproces. Of dat ooit met een bot bereikt kan worden is de vraag.

Naar verwachting zullen de grenzen tussen geautomatiseerd en menselijk contact steeds verder vervagen. Hoe ‘slimmer’ onze zelflerende systemen worden, hoe minder we door zullen hebben dat we met computers communiceren. Vooralsnog is deze blog geschreven door een mens, geen computer… maar misschien merk je over een tijdje het verschil niet meer!

Amazon Echo + Alexa

Het apparaatje Echo gebruikt de software Alexa om binnen- en buitenshuis stemgestuurde opdrachten te verwerken. Zo kun je er je muziek mee aan- of uitzetten, maar er ook pizza’s of een Über-taxi mee bestellen. Heb je slimme apparaten in huis, zoals lampen of sloten? Dan kun je deze via Echo bedienen.

Init.ai & Viv.ai

De platformen init.ai en viv.ai bieden iedereen de kans om zelf, vanuit de lui stoel thuis, slimme applicaties te bouwen die draaien om intelligente conversaties tussen mens en computer.

Skype en Facebook Bots

Ook Skype en Facebook bieden nu software aan waarmee ontwikkelaars applicaties of chatbots kunnen bouwen. Er kan gebouwd worden met eigen code en soms ook kant-en-klare bouwstenen.

Be Right Back

Steeds meer films en series gaan over allerlei vormen van kunstmatig intelligentie. Zo zag ik laatst de aflevering ‘ Be Right Back’ van Black Mirror. Food for thought!

*Dit blog in onafhankelijk geschreven. Think Yellow ontvangt geen vergoeding voor de vermelding van bovenstaande producten en diensten.