9 juli 2019
Google staat nooit stil. Ook de updates en innovaties van Google Ads volgen elkaar in rap tempo op. Daardoor loop je nog weleens superhandige, nieuwe features mis zoals in-market doelgroepen voor search of inzicht in de prestaties van landingspagina’s in shopping campagnes. In dit artikel zet ik vier recente functies van Google Ads op een rij waarvan je zeker op de hoogte moet zijn.
Conversies bijhouden is essentieel als je de resultaten van je online marketingactiviteiten wilt meten. Tijdens Google Marketing Live ’19 maakte mijn hart dan ook een vreugdesprongetje toen ik hoorde dat het nu mogelijk is om op campagneniveau conversie-acties in te stellen. Voorheen golden je conversie-instellingen namelijk voor je hele account. Je kon wel instellen of een conversie in ‘conversies’ of ‘alle conversies’ opgenomen moest worden, maar daar bleef het dan ook bij. Dankzij deze nieuwe update kun je nu op campagneniveau bepalen op welke conversies je wilt sturen. Het instellen van conversie-acties op campagneniveau heeft een aantal voordelen:
• Je hoeft niet meer meerdere accounts aan te maken als je campagnes hebt met verschillende doelen.
• Als je een slimme bied-strategie zoals Doel-CPA of Doel-ROAS hanteert wordt er niet meer alleen rekening gehouden met de conversies uit de kolom ‘conversies’. Je optimaliseert dan alleen voor de conversies die je aan de campagne koppelt.
Wil je voor één campagne optimaliseren voor meerdere conversies dan kun je ook een set van conversie-acties aanmaken. Je stelt de conversies-acties in onder de aanvullende instellingen van je campagne. De functie is momenteel beschikbaar voor Google Search en Display en zal later dit jaar ook op Video uitgerold worden.
Advertenties die de betrokkenheid bij je app verhogen, dat is kort gezegd wat je met ‘Deep Linking’ in Google Ads kunt. Voor Google Search, Shopping en Display wordt het later dit jaar mogelijk om je gebruikers vanuit een advertentie aan te sporen tot een actie in je app. Het verkeer wordt niet langer naar je mobiele website gestuurd, maar naar een specifiek deel van je app, zoals bijvoorbeeld een productpagina die overeenkomt met de shopping-advertentie die hij of zij zojuist heeft gezien.
Zeker voor retailers een hele fijne ontwikkeling, omdat je zowel de betrokkenheid bij je app kunt stimuleren als het aankoopproces kunt verkorten (en daarmee de kans op het verlaten van het proces verkleind). Gebruikers zijn immers al ingelogd op je app en hebben bijvoorbeeld alle betaal- en verzendinstellingen al goed staan. Daarnaast is teruggaan vanuit een app naar het web net iets ‘ingewikkelder’ dan naar een pagina teruggaan in je browser. Om ook de resultaten beter te kunnen meten, zal ook cross-reporting worden aangepakt.
Niet nieuw, wel handig: Responsive Display Ads (RDA’s). Sinds eind vorig jaar is het mogelijk om eenvoudig RDA’s te maken in Google Ads. Je levert afbeeldingen, video’s, logo’s, één lange kop, vijf korte koppen, een url en beschrijvingen aan en Google Ads maakt automatisch advertenties aan. Google gebruikt machine-learning om de optimale combinatie van items voor elk formaat te bepalen op basis van eerdere prestaties. Net als bij de responsive search ads, krijg je gelijk feedback over de kwaliteit van je advertentie.
Een vreemde eend in de bijt, want deze functies zijn nog niet officieel aangekondigd. Toch gaan ze invloed hebben op je campagnes. Allereerst de visuele sitelinks die momenteel in de bèta-omgeving beschikbaar zijn (helaas is Nederlands nog niet een ondersteunde taal). Op zich zijn deze extensies niets nieuws onder de zon, want bij Bing is dit al een tijdje mogelijk en Google zelf is ook al tijden aan het experimenteren.
De vraag is dus of het ditmaal daadwerkelijk uitgerold gaat worden. Laten we het hopen. Visuele sitelinks zijn, zoals de naam doet vermoeden, sitelinks met een afbeelding. Uiteraard dient je advertentie positie 1 te hebben voor de visuele sitelinks worden weergegeven. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de visuele sitelinks meer klikken opleveren dan de reguliere sitelinks in advertenties.
Onlangs gespot op Twitter door Kirstie Liu: Google test met een automatische extensie die de populariteit van je website weergeeft. Social Proof, ook wel informational social influence genoemd, is natuurlijk al zo oud als marketing zelf en wordt ook online veelvuldig ingezet. De eBay’s en Booking.com’s van deze wereld hebben hun website vol zitten met slimme trucjes die gebaseerd zijn op dit psychologische principe. Denk aan meldingen als “30 keer geboekt in de afgelopen 24 uur” of “65 bekeken per dag”. Google maakt met verkopersbeoordelingen al gebruik van Social Proof en ook deze extensie kan populaire sites meer klikken op gaan leveren.