fbpx
Home Blogs Het jaarverslag als sterkste merkuiting van het jaar? Het kan!

Het jaarverslag als sterkste merkuiting van het jaar? Het kan!

10 augustus 2018

Je jaarverslag als mooiste en sterkste merkuitgave van het jaar. Wat zeg je? Dat gortdroge document? Opleuken met mooie fotografie? Nee, echt als een visitekaartje waar je trots op bent en dat je merk versterkt. Ok, we zijn eerlijk. Er zijn maar weinig bedrijven die met recht kunnen zeggen: dit is de mooiste en sterkste uiting van het jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Hieronder zetten we een paar (wereldwijde) exemplaren in de schijnwerpers en leggen we kort uit waarom dit de communicatiepareltjes zijn in een verder kaal jaarverslagenlandschap.

1. Austria Solar: een jaarverslag op zonne-energie

Ik verzoek je met klem om de link hieronder te openen en de video te bekijken. De afzender, een Oostenrijkse bedrijf, houdt zich bezig met, inderdaad, zonne-energie. Een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Toch had ik in het jaarverslag niet meer verwacht dan infographics, foto’s en mooie verhalen… Maar hier gaat het bedrijf een stap verder. De zon krijgt de hoofdrol in het verslag. Het gedrukte jaarrapport is alleen leesbaar wanneer de zon erop valt. Je slaat het verslag open, ziet een witte pagina en even later wordt alle content zichtbaar. Een geniale vondst die kernachtig laat zien waarom de zon cruciaal is voor het bedrijf.

2. Kickstarter: een ode aan de investeerder

Kickstarter is het crowdfundingplatform voor veel tech-initiatieven. De laatste jaren is het steeds populairder geworden, zoals velen van jullie weten. Het online jaarverslag van Kickstarter laat zien wat klanten, investeerders en uitvinders, allemaal mogelijk hebben gemaakt.

Kickstarter project Blaze Light

Op bovenstaande pagina zien we 11.500 fietsers veilig door Londen fietsen dankzij de investering in deze handige en veilige vorm van fietsverlichting. Een prettig en inspirerend perspectief voor de investeerders (en doelgroep van het jaarverslag). Eigenlijk is het hele verslag 2016 een ode aan de investeerders en de makers van de vindingen. Slim, effectief en origineel.

3. MailChimp: plezier zorgt voor resultaat

Dit is het bedrijf waarmee duizenden bedrijven hun digitale nieuwsbrieven verzenden. Via een onepager vertellen ze hun inspirerende jaarverhaal in een collageachtige stijl met cartoons, infographics, animaties, kerngetallen en quotes. Er ontstaat een beeld waarin plezier voorop staat en waar dankzij deze cultuur de mooiste dingen ontstaan.

  • 23 babies born to Mailchimp parents
  • 175 MailChimp marchers in the Atlanta Pride Parade

En even verder:

  • 180 New Hires Including a classically trained tap dancer, a National Spelling Bee competitor, and someone whose family owns Biff’s hoverboard from Back to the Future, part II

 

Het jaarverslag van MailChimp

4. Toronto International Film Festival (TIFF): een ode aan je product

Dit gerenommeerde filmfestival maakte een jaarverslag als een soort ode aan het medium film en de rol die het festival daarin speelt. De intrigerende zwartwitfotografie brengt je direct in de goede stemming. Maar ook glasheldere kerngetallen brengen het jaar tot leven.

  • 273 projector parts purchased in 2016.

Fotografie en kernachtige teksten worden in landscape geplaatst – net zoals je naar een filmdoek kijkt natuurlijk. De teksten intrigeren, zoals deze:

  • Breaking the ru- TIFF strives to lead audiences in experiences that transcend screens and bend the way we connect with each other. From experimental film to virtual reality to rare performances, we love playing with the rule breakers. -les

5. Klassieker uit eigen archief: Rotterdam Port Promotion Council

Als iets fascineert in de Rotterdamse haven is wel de schaal waarop dingen gebeuren. In dit jaarverslag hebben we die schaal vergeleken met onderwerpen die we herkennen uit onze leefomgeving – van een tennisbaan (m²) tot een badkuip (m³). Stap 1 was topfotograaf Freek van Arkel naar de haven sturen voor foto’s van die immense projecten. Daarna maakten we een illustratie voor de vergelijking. Hoeveel tennisvelden passen er bijvoorbeeld in de hele Rotterdamse haven?

Het verslag werd afgedrukt in een groot formaat verslag (34 x 49 cm) en opgerold in een grote blauwe koker en verstuurd naar relaties.

Meer weten?

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen op het gebied van jaarverslagen en digitaal publiceren? Neem dan contact met ons op!