fbpx
Home Blogs Van identiteitsonderzoek naar een sterk merk in de zorg

Van identiteitsonderzoek naar een sterk merk in de zorg

4 april 2018

Foto van Edsco

Edsco de Heus

Een onderscheidende corporate positionering voor een zorg organisatie, hoe pak je dat aan? Een stap voor stap aanpak inclusief inspirerende case!

Van identiteit naar gedeelde ambitie

Bij veel zorginstellingen hebben de strategische ambities onvoldoende identificatiekracht bij de medewerkers. Ze voelen zich er onvoldoende door aangesproken en gemotiveerd. Ze hebben met andere woorden niet voldoende ‘gedeelde betekenis’. Hoe beter organisaties in staat zijn die betekenis te construeren, hoe groter de kans dat iedereen bijdraagt aan de strategische intentie. Een goed proces met de juiste inhoud helpt daaraan bijdragen.

Onderscheidend merk

Zorginstellingen besteden veel aandacht en zorg aan hun business positionering. Wat doen we wel, wat doen we niet en wat doen we samen met anderen. Ze hebben de strategische koers vastgesteld, ze weten wie ze willen zijn en hoe ze gezien willen worden, en dat bepaalt vervolgens hun merkpositionering. Op zich een logisch traject dat vooral zin heeft als het goed wordt doorgekauwd, in al zijn facetten bekeken wordt en als kompas gaat dienen voor al het handelen: het merk als organiserend principe.

Corporate positionering in de zorg

In het artikel wordt aan de hand van de fictieve zorginstelling Curare Zorg uit de doeken gedaan hoe een zorgorganisatie alle stappen van identiteitsonderzoek tot een onderscheidende corporate positionering kan doorlopen. U vindt hier ook een uitgebreid overzicht van relevante (wetenschappelijke) modellen. Juist het verhaal van Curare Zorg geeft marketeers in de zorg veel praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan.