fbpx
Home Blogs Kies voor online video op alle marketingmomenten

Kies voor online video op alle marketingmomenten

4 januari 2018

Online video is een nobrainer tegenwoordig. Alle stats wijzen erop dat video essentieel is voor online communicatie. Zo scoort video goed in Google en klikt je doelgroep graag video’s aan. Maar zet jouw organisatie video al structureel in? Want alleen een incidentele video over het productieproces of een jubelinterview met de CEO is weggegooid geld. Als je echt iets structureels wilt met video, dan heb je branded videocontent nodig die past bij elke fase van de salesmarketing funnel. Van de vroegste oriëntatiefase tot aftersales.

Sales en inspiratie

Een kijkje op het Youtube-kanaal van Microsoft maakt duidelijk dat het bedrijf zijn videocontent serieus neemt en video’s biedt voor allerlei momenten in de funnel. Een lange video over de toekomst van het werk in een wereld van robots laat zien dat het bedrijf ruimte heeft voor reflectie en ook bezig is met de gevolgen van de ICT-revolutie op de werkvloer. Interessant voor een bedrijf dat nadenkt over de werkplekken van morgen. Er zijn natuurlijk ook tientallen video’s te vinden voor andere fases in de funnel. Zo vind je er feelgood clips over nieuwe producten. Hier een productvideo, prima geschikt voor de zoekfase van een consument.

Wel video, geen publiek

The top 1% of Youtube videos are responsible for 93% of ALL views. Niet om je te ontmoedigen, maar het is wel een feit dat bedrijven eindeloos veel video’s maken die vrijwel niet worden bekeken. Waarom niet? Het korte antwoord: ze zijn niet relevant of interessant. Ter nuancering: voor sommige bedrijfsvideo’s kan een kijkcijfer van een paar honderd views al zeer waardevol zijn. Als in die groep van driehonderd kijkers twintig toekomstige huizenkopers van je woningbouwproject zitten, dan is het de investering mogelijk meer dan waard.

Brandfilms die scoren

Volvo maakt sinds enige jaren furore met bijzondere commercials waarin de merkbeleving (en dus niet het product) voorop staat. Onder meer met de Zweedse voetbalster Zlatan Ibrahimovic. In de minispeelfilms laat Zlatan zien waar hij voor staat (origineel, eigenzinnig en zelfverzekerd) en rijdt hij en passant natuurlijk in de Zweedse auto. Volgens Volvo passen de Zlatanwaarden bij het automerk: “The campaign is a celebration of the independent mind, of the power that lies in the ability to think differently. There are many similarities between Zlatan’s and Volvo’s journeys. We haven’t gotten to where we are now by doing the same as everyone else,” aldus Anders Gustafsson, topman van het automerk. De video’s zorgen in deze fase voor engagement. En dat doet Volvo dus via een aansprekende verteller (Zlatan) en een aansprekend verhaal waarin het verhaal van Zlatan geloofwaardig wordt verbonden aan het automerk. Een video die intrigeert, een video waar veel mensen over praten en een video waarbij mensen ook weten welk automerk erbij hoort. Niet onbelangrijk.

In elke fase een video

Elk bedrijf in elke sector kan geschikte en waardevolle videocontent maken, ook als het gaat om B2B. Stel je bent al een zakelijke klant bij een bank, in dit geval de ING. Dan ben je natuurlijk geïnteresseerd in successen van andere ondernemers. In onderstaande ING-video zie je interviews met succesvolle ondernemers die uitleggen hoe ze het doen en waar ze tegenaan lopen:

De toon van de video is licht, echt en educatief, de interviewer gerenommeerd (BNR). En hiermee neemt, kan ik me voorstellen, het vertrouwen van de klant in het bedrijf toe en verdient de bank ook meer en meer een autoriteitspositie onder zakelijke klanten.

Altijd hetzelfde verhaal

Hoe zorg je ervoor dat alle video’s consistent zijn – dat ze dus allemaal dezelfde merkwaarden en hetzelfde verhaal vertellen? Of is het dat eigenlijk niet nodig? Immers een testimonial of een brandmovie zijn totaal verschillende grootheden. Ik denk dat het essentieel is om hier vanaf het begin wel degelijk op te letten. Immers, de klant komt in het ideale geval langs meerdere touchpoints en ziet dan uiteenlopende video’s. Als hij of zij dan telkens dezelfde merkbelevenis voorgeschoteld krijgt, dan is de kans ook groter dat hij het merkverhaal oppikt en gaat waarderen. Een goed voorbeeld: bij Coolblue gebeurt alles met een lach, zo zeggen ze zelf. Dan moet je ervoor zorgen dat je altijd die glimlach terugziet. Hier in de beroemde Sinterklaas-video

Maar ook in de uitleg over hun service:

Storytelling

En in die uitgangspunten kun je natuurlijk ook de storytelling-ambities van je bedrijf opnemen. Welke rol speel je als bedrijf of merk in de wereld van de klant? Welke verhalen wil je vertellen? Met welke overtuiging? Met welke hoofdrolspelers? Want hoe je het ook wendt of keert: het draait om de kracht van je verhalen. Die moeten oprecht zijn, invoelbaar en overtuigend genoeg zijn om een klant te beïnvloeden.