fbpx
Home Blogs Geur als nieuwe interactieve trigger

Geur als nieuwe interactieve trigger

4 januari 2018

Foto van Dennis

Dennis Paauw

Digitaal communiceren met zien en voelen zijn we gewend, maar het zintuig geur stond tot nu toe buitenspel.

Waar Nokia in 2008 niet slaagde met de Scentsory Phone, een telefoon die geur kan verspreiden, lijkt het Japanse Scentee wél het grote publiek te gaan bereiken. Scentee is een los bolletje dat je op je telefoon of tablet klikt. Acties die je device normaal met geluid of notificaties toont, kunnen hiermee geur triggeren.

Wat doet Scentee?

Scentee zet geur in voor communicatie en interactie. In tegenstelling tot de Nokia Scentsory is Scentee écht een losse add-on. De Scentee kun je zelf vullen met jouw favoriete geuren dankzij verschillende cartridges. Dit is anders dan bijvoorbeeld de geur-tv van Samsung die zelf met een vast scala aan geuren wordt geleverd. Uiteindelijk zal het mogelijk worden om geur te koppelen aan bijvoorbeeld een app-je van je vriendin.

Gaat het Scentee lukken?

Waar je bij Nokia hun eigen telefoon nodig hebt en geur maar een klein onderdeel is van het product, biedt Scentee een echt geurplatform aan met een onafhankelijk stukje hardware. Het apparaatje kan zowel aan iOS als Android worden gekoppeld. Daarnaast hebben ze een API (Application Programming Interface); dit geeft je de optie om je eigen app te laten communiceren met Scentee. Op deze manier geven Scentee’s app-ontwikkelaars de mogelijkheid om de Scentee op nieuwe manieren toe te passen. Het succes zal afhankelijk zijn van de toepassingen die andere app-makers gaan integreren.

Heb je Scentee nodig?

Net als Leap Motion en vele andere nieuwe projecten proberen uitvindingen als Scentee interactie in essentie te verrijken. Het is wachten op de eerste proof of concept waarbij content op tast in gaat: aaibare interactieve content. In de tussentijd gaat het om slimme oplossingen waarbij de beschikbare techniek zó wordt toegepast, dat het ons dagelijks contact met nieuwe informatie gaat verrijken. Persoonlijk kan ik niet wachten tot dit écht in de leefomgeving komt, zodat we het kunnen combineren met de Philips Hue lampen en de Google Nest-thermostaat. Wakker worden met een lentegeur als het weer buiten ook écht lekker is, of een kalmerende lucht bij een overlopende inbox!