Van oudsher zijn testimonials een krachtig marketingwapen. Dat wapen is nu nog krachtiger dankzij de opkomst van online video. Ieder merk of organisatie kan nu eenvoudig klanten écht aan het woord laten en in beeld brengen. En dan bij voorkeur niet met louter juichverhalen, maar met een genuanceerd en eerlijk verhaal over uitdagingen en resultaten. Waarom werken testimonials ook al weer zo goed? Lees even deze twee marketingteksten van een fictief evenementenbureau:
- ‘Een koerier maakte die dag het verschil’ ‘Ze zorgden ervoor dat 400 relaties vriendelijk en persoonlijk worden ontvangen. De hele dag was de catering superprofessioneel. Maar het zijn vooral de details die het verschil maken. Een van de sprekers was z’n presentatie vergeten, dat hebben ze met een razendsnelle koerier opgelost.’ Jan van Deinsen Directeur Fietsenfabriek
- Bijzondere evenementen afgestemd op uw wensen! Van elk evenement maken wij een feest. Al meer dan veertig jaar hebben wij ervaring met evenementorganisatie. Van officiële diners voor tweehonderd gasten tot congressen voor duizenden relaties. U geeft aan wat u wilt, wij garanderen een perfect evenement.
Welke tekst overtuigt jou? De ervaring leert dat nummer één meestal wint. Dat komt omdat we graag van anderen in onze relatiekring of vakgebied horen wat de juiste keuzes zijn. Hoogleraar psychologie en marketing Robert Cialdini (www.influenceatwork.com) gebruikt hiervoor de term sociaal bewijs. Of anders geformuleerd: als je een klant wil overtuigen, is het handig om hem of haar te wijzen op soortgelijke personen die dezelfde keuze al hebben gemaakt. Dus als een groot productiebedrijf de bovenstaande quote leest (van de Fietsenfabriek) is hij sneller geneigd om ook dat evenementenbureau een keer in te schakelen. Dat is dan meteen de reden waarom ik geloof in testimonials. En nog meer in video. Want natuurlijk is het aardig om een quote van de directeur van de fietsenfabriek te lezen. Je gelooft het, maar weet tegelijkertijd ook dat een tekst eenvoudig kan worden gemanipuleerd. En hoe heeft hij dat gezegd? In een video zie je de directeur en luister je naar hem. Je ziet geen acteur, maar een echte klant die uitlegt wat hij de dienstverlening vindt, hoe hij het heeft ervaren. Met nuances, een lach en hier en daar een stemverheffing. Kijk, dat is dus een echt verhaal. Welke klant zou jij graag aan het woord laten over je bedrijf?
Video is hot
Er is nogal wat aan de hand op het gebied van online video. Drie cijfers uit het hart van de videorevolutie:
- In 2017 is videocontent verantwoordelijk voor 74% van het al het internetverkeer. 74%! Het is dan niet meer de vraag óf je iets met video moet gaan doen, maar hóe je dat moet gaan doen.
- 52% van alle marcomprofessionals gelooft dat video de meeste ROI oplevert.
- In maart 2014 steeg videogebruik op smartphones en tablets 133% vergeleken met 12 maanden daarvoor.
Wat werkt goed op video
- Toon tekortkomingen en vergissingen Veel matige testimonials lijken op cv’s. Het is een en al rozengeur en maneschijn. De professional is onfeilbaar en bezit werkelijk alle eigenschappen voor de functie, veelal verwoordt in een brij van bijvoeglijk naamwoorden. Hij of zij is de ideale kandidaat. Maar de werkelijk is veelal weerbarstiger: dat geldt voor een cv, maar ook voor een testimonial. Een te gelikte video vol superlatieven is niet geloofwaardig en binnen een paar minuten uit het geheugen verdwenen. Dus eigenlijk zonde van alle moeite. Maar je kijker herkent en verbindt zich wel met verhalen die echt zijn. Niks is leuker als een restaurantbezoeker meldt op een reviewsite dat het restaurant er niet uitziet, maar dat hij eigenlijk heel lekker heeft gegeten. Dat zijn verhalen die blijven hangen, verhalen met scepsis en twijfel dus. Dus als het een keer verkeerd is gegaan in een project, dan is dat juist geloofwaardig. Laat die verhalen ook zien in je videotestimonials.
- Kies voor leuke hoofdrolspelers en echte interviewers Niet iedere klant is geschikt voor je testimonial. Kijkers willen zich graag identificeren met de hoofdrolspeler. Zorg er dus voor dat het type bedrijf en vraagstuk goed past bij je doelgroep. Maar let er ook op dat hij of zij ook echt zijn verhaal wil vertellen en niet ‘gedwongen’ zijn verhaaltje afdraait. Vanzelfsprekend vraagt dit om een goede interviewer. Vaak is daarbij verstandig om een professionele bedrijfsjournalist in te huren. Hij weet waar hij op moet doorvragen en is niet belast met allerlei commerciële belangen en natuurlijk goed in staat om te interviewen. Daardoor wordt het een echt gesprek waar je graag naar luistert, waar je iets van opsteekt en waar je ondertussen ook nog iets hoort over het bedrijf waar je mogelijk zaken mee wil doen. Dat is natuurlijk iets anders dan een hakkelend gesprek waarbij de geïnterviewde een paar moeizame volzinnen opdreunt (en nee, dat maak je niet meer goed in de montage). Ten slotte: kies iemand waar jezelf ook graag naar kijkt en luistert, dat is veelal iemand met een verhaal en iemand waar andere ook graag tijd voor vrijmaken.
Ik eindig natuurlijk met een video. Zo kunnen we ook nog even ingaan op de inhoud: wat moet het verhaal zijn van je klant? In deze video vertelt ‘ social trigger expert’ Derek Halpern daar veel waardevols over. Het is volkomen Amerikaans en over de top, maar de moeite waard! Voor meer vragen kun je natuurlijk ook ons altijd benaderen.