8 november 2019
We weten dat video vaak een ander effect heeft dan een afbeelding of tekst, maar waarom is dat eigenlijk? Dat ga ik je vandaag uitleggen, want als je begrijpt hoe video werkt, dan wordt het ook ineens een stuk makkelijker om goede videocontent te ontwikkelen.
Video’s zijn 60% effectiever in het overdragen van een boodschap dan een tekst. Mensen zijn namelijk van nature gericht op mensen, geluid en beweging. Het is bovendien makkelijker om emotie over te brengen via beeld dan met tekst. Daarnaast verwerken we beelden 60.000 keer sneller dan tekst, één minuut video staat gelijk aan 1,8 miljoen woorden. In een tiende van een seconde maakt een video een emotie in ons los. Video kan ons als kijkers ook overtuigen vanuit die emotie én beter blijven hangen in het geheugen. Uit onderzoek van Cisco blijkt dat 60% van de kijkers zich drie etmalen later nog kan herinneren wat er in een video werd gecommuniceerd. Bij een geschreven tekst is dit maar 10%.
Ja, laat dit maar eens landen… Een goudvis heeft een spanningsboog van 10 seconden. In het jaar 2000 deden wij het nog ‘best goed’ met een spanningsboog van 12 seconden. Inmiddels is deze score een stuk gedaald. Uit onderzoek van Microsoft bleek dat we nog maar een spanningsboog van 8 seconden hebben. Dat betekent dat we dus ook maar 8 seconden hebben om iemand te overtuigen dat onze content interessant is, voordat ze doorgaan naar een volgende prikkel. Dit betekent niet dat al je video’s nog maar 10 seconden mogen duren. Het betekent wel dat de eerste 10 seconden krachtiger en interessanter dan ooit moeten zijn.
Maar welke gevolgen hebben video dan op engagement, traffic en conversie? Daar zijn veel verschillende onderzoeken naar gedaan. Uit het Benchmark Report van Vidyard blijkt dat bedrijven die video gebruiken in hun marketingstrategie de omzet 49% sneller verhogen dan bedrijven die geen video gebruiken in hun marketingstrategie. Daarnaast zien deze ondernemingen 41% meer bezoekers naar hun website komen vanuit zoekmachines in vergelijking met bedrijven die geen video gebruiken op hun website. Verder besteedt de gemiddelde websitebezoeker bijna 90% meer tijd op een website met video dan op een website zonder video. Ook heeft video een positief effect op de doorklikratio van mails. Die wordt gemiddeld 200 tot 300% hoger wanneer je een video toevoegt.
Live video heeft in 2017 zijn opkomst gemaakt op platformen als Facebook, Instagram, YouTube en Twitter. De verwachting is dat livestreaming voorlopig ook nog blijft groeien. De verwachting is dat dit rond 2021 een industrie van ruim 70 biljoen dollar zal zijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de resultaten die het oplevert. Zo worden Facebook Live Video’s gemiddeld drie keer langer bekeken dan gewone video’s op Facebook. Een perfecte manier om een aankondiging, Q&A’s, interviews of bijvoorbeeld how-to’s te broadcasten.
Genoeg redenen om vandaag nog met video te beginnen dus! Ik vertel je graag hoe wij je kunnen helpen met het opzetten van een videostrategie, contentcreatie, videoproductie en/of promotie. Neem contact met ons op.