fbpx
Home Blogs Bedien je omgeving met vingerbewegingen

Bedien je omgeving met vingerbewegingen

4 januari 2018

Foto van Dennis

Dennis Paauw

Tablets, smartphones, smartswatches, interactieve tv’s: je huis staat vol ‘slimme’ spullen. Maar eigenlijk heb je de meest nauwkeurige apparatuur al in huis. Je eigen vingerbewegingen.

Vorige week was Google I/O, een conferentie voor ontwikkelaars waar Google nieuwe soft- en hardware laat zien. Dit jaar springt Project Soli daar wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Soli is Google’s oplossing om interactie aan te gaan met alle apparaten in je omgeving (met de blik op ‘ the internet of things’). Zónder die apparaten aan te hoeven raken. Je beweegt simpelweg met je hand of vingers

Google ontwikkelde hiervoor een modulaire chip, niet groter dan een postzegel. Zo past hij dus al snel in bestaande slimme apparatuur of wearables. Soli kan minuscule bewegingen van je hand of vinger via radarsignalen traceren. Door die combinatie van bewegingen geef je het apparaat steeds een andere opdracht. Zo zou je in theorie een smartwatch kunnen bedienen zonder dat je het scherm aanraakt. Even een ander muziekje opzetten, bijvoorbeeld. Of op je tablet een recept naar beneden scrollen, zodat je niet in de keuken met je vieze handen over het scherm hoeft te vegen. De radarchip komt met een developer kit voor ontwikkelaars, die zo de techniek verder kunnen uitwerken en toepassen. De nadruk ligt daarbij natuurlijk vooral op ‘slimme’ toepassingen.

Toekomst zonder knoppen

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Google deze techniek verder gaat uitrollen en laat aansluiten op de markt. (Denk maar aan de teloorgang van Google Glass.) Het is misschien ‘slechts’ een verbetering van zaken zoals Leap Motion, maar het is zeker een grote stap in de goede richting. Los van de manier waarop we interactie aangaan met onze spullen en apparaten, denk ik vooral dat dergelijke ontwikkeling gevolgen gaat hebben voor de esthetische kenmerken van alledaagse apparaten. Als knoppen niet meer nodig zijn, kunnen die er tenslotte helemaal anders uit gaan zien. En welke toepassingen gaat Soli allemaal hebben op de werkvloer? Kan het bijvoorbeeld bijdragen aan een steriele, medische werkomgeving? Dan hoeft een arts misschien minder gereedschap fysiek aan te raken. En denk eens aan een geprojecteerd, hyperinteractief whiteboard voor tijdens vergaderingen. Of de mogelijkheden bij de verwerking van voedsel…

Ik blijf dit project zeker volgen, en hoop uiteraard een mooie toepassing te kunnen maken voor onze klanten!